Powered By Blogger

dinsdag 1 juni 2010

Potje Smeerwortel




Deze keer zitten er bloemen van de smeerwortel in mijn potje.
Ik hou veel van tuinieren en besteed er ongeveer één uur per dag aan. Toch wied ik niet al te streng. Zo laat ik regelmatig wilde planten staan. Deze smeerwortel is van de buren komen aanwaaien. In een boek vond ik een recept voor het maken van bladerdeegflappen gevuld met smeerwortel bladeren, champignons en begamelsaus. Het resultaat waren tien heerlijk flappen waar iedereen van smulde. Omdat ik het jammer vond om de bloemen weg te gooien heb ik een paar in een jampotje gezet.

Je kunt vaak meer bloemen en planten eten uit het “wild” dan je denkt. Heb je er al eens aan gedacht om je sla op te sieren met bloemen van violen en madeliefjes? Of de bladeren van de look-zonder-look door de sla te doen? Of zevenblad te koken als spinazie? Of brandneteltaart te maken?
Zomaar gratis groente van moeder natuur.

Potje Veren



Vandaag zitten er prachtig ganzenveren in het potje. We hebben een heel rondrit gemaakt voordat we deze veren vonden. Het begon op vrijdagmiddag. Mijn lief kwam om drie uur thuis met een camper. Die hadden we gehuurd om het Pinksterweekend mee op reis te gaan. We reden ermee over de Autobahn en zochten een plekje in het bos toen het begon te schemeren. Onder de bomen ergens bij Aken in de Eifel vonden we onze plek. Het was er donker en het was er stil. De volgende dag bedachten we dat het onder Luik in België vast erg mooi moest zijn. En dat was in het ook. In Chaudfontaine parkeerden we de camper en aten we ons middageten terwijl enkele dorpsbewoners ons gade sloegen. We maakten een wandeling door het dorp en keken bij een oude spoortunnel. Daarna vervolgden we onze reis naar Spa. Dat was een verrassend mooie plek waar we lang hebben rond gelopen. We bezochten een brocante markt en de kinderen, die normaal niet naar een rommelmarkt willen, genoten hiervan. Door de prachtige Ardennen kwamen we bij Lac de la Gileppe. Een stuwmeer met een stenen leeuw van 25 meter. We genoten van het prachtige uitzicht terwijl dochter in slaap was gevallen in de camper. We aten frietjes in Membach en kregen zoveel dat we meer dan de helft weg moesten gooien. De overnachting vond deze keer plaats op een kleine camping. We weten niet eens mee waar en hoe het daar heette maar er was een café bij waar de kinderen heen gingen. Man lief en ik waren zo moe dat wij al om negen uur gingen slapen. Na een goede nachtrust en ontbijt in de zon reden we terug naar Spa. We bezochten nog twee brocante markten en kochten zoveel dat het geld bijna op was. Een waterpijp voor de oudste zoon, een horloge voor dochter en een ring voor de jongste zoon, een oude broche voor oma die vandaag jarig is en nog veel meer oude prulletjes om de schouw thuis mee op te sieren. Het werd tijd om weer richting Nederland te rijden. Bij Horst vonden we en prachtig zwemmeertje en ondanks dat het water nog erg koud was namen we een frisse duik. We maakten eigenhandig een barbecue en genoten tot in de late uurtjes van ons laatste avondje met de camper. Oudste zoon zijn amandelen begonnen weer op te spelen en daardoor besloten we pinkstermaandag rechtstreeks richting het Noorden te rijden. Op een veldje bij de sluis in Rogat haalden we de hele camper leeg. Lief en oudste leverden de camper in terwijl wij achterbleven met een berg kampeerspullen waarvan wij ons afvroegen hoe dat ooit in onze kleine auto moest passen. Maar het paste en een uur later zaten we thuis aan de koffie.

Potje Pluis



Dit is mijn eerste blog over mijn potjes. Als kind al verzamelde ik graag dingen die ik tegen kwam. Van het paadje van mijn opa en oma zocht ik kleine roze steentjes die ik in potjes verzamelde. Op vakantie nam en neem ik steentjes of schelpjes mee die ik dan in potjes stop. Voorzien met een labeltje brengt het de hele vakantie terug in mijn gedachten.


Omdat ik best een druk leven heb waarin van alles gebeurd wil ik dit graag met jullie delen aan de hand van de potjes. Het eerste potje is een potje pluis. De populieren langs het kanaal laten hun pluizen waaien. Door de lucht dwarrelen de pluisjes vrolijk heen en weer. Een mooi gezicht maar we houden de deuren en ramen van het huis wel goed gesloten. Het atelier heeft wel een poosje open gestaan en daardoor is de vloer bedekt door een laagje pluis. Een paar van de pluisjes heb ik gevangen in een potje. Zo van een afstandje lijkt het net kikkerdril. Ik ga er een poosje van genieten en dan laat ik ze weer "vrij".